75 PROJEDEN 35'İNE ÖDÜL
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 2023 Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması'nda dereceye giren işletmelere bugün Bilişim Vadisi'nde düzenlenen programla ödülleri verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar ve davetlilerin katıldığı programda 12 kategoride en yüksek puanı alarak finale kalan 74 projeden 35'inin sahibine ödülleri verildi.
'KAAN'IN KANATLANACAĞI TARİHİ DUYMAK İSTİYORUZ'
Ödül töreninde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN hakkında bilgi verildi. Süreç İyileştirme Kategorisinde 1'incilik ödülü alan TUSAŞ'ın Genel Müdürü Temel Kotil'e Bakan Kacır, "KAAN'ın kanatlanacağı tarihi duymak istiyor; ne durumdayız hocam" şeklinde soru yöneltti. Kotil ise "Yer testleri yapıyoruz. Yakın" cevabını verdi. Bakan Kacır'ın "Yakın mı? Çok mu yakın" sorusunu yöneltmesi üzerine Kotil, "Çok yakın" dedi.
'SARSICI ETKİLERE NEDEN OLUYOR'
Törende konuşan Bakan Kacır, "Günümüzde teknolojik ilerleme ve dijital dönüşüm, bizlere yeni bir çağın kapılarını aralıyor. 4'üncü Sanayi Devrimi’ne tanık olduğumuz süreçte uluslararası düzen yeniden şekilleniyor. Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, ülke ekonomilerinin tüm dinamiklerinde sarsıcı etkilere neden oluyor. Bu doğrultuda küresel rekabette var olmanın yolu, verimliliği sürekli artırmaktan geçiyor. Verimliliği, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışının kaynağı haline getirmiş ülkeler, küresel rekabette bir adım önde yer alıyor. Müreffeh bir geleceğin temelinde verimlilik, verimliliğin temelinde ise dijitalleşme ve yenilikçi teknolojiler yatmakta. Bu bakımdan dijital ve yeşil dönüşümü verimliliğimizi ve rekabetçiliğimizi artıran, istikrarlı büyümemize hız kazandıran önemli bir fırsat olarak görüyoruz. İşletmelerimizde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması adına model fabrikaları hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
'YÜZDE 18'E KADAR TASARRUF SAĞLADIK'
"Destek sağlanan işletmelerimizde önemli düzeyde performans artışlarına şahit olduk" diyen Bakan Kacır, “Verimlilikte yüzde 76’ya ve üretimde yüzde 140’a varan artışın yanı sıra ürün maliyetlerinde yüzde 18’e kadar tasarruf sağladık. Elde edilen rakamlar, gelecek adına bizleri umutlandırıyor. Önümüzdeki dönemde de 8 olan model fabrika sayımızı 14’e çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan, işletmelerimizi destekleyecek yeni programları birer birer hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.
'450 MİLYON DOLARLIK BÜTÇEYE SAHİP PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ'
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile ilgili de konuşan Bakan Kacır, "Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağımız, Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları ile sanayinin yeşil ve dijital dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz. Yeşil dönüşüm alanında, Dünya Bankası ile 450 milyon dolarlık bütçeye sahip, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. OSB'lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak üzere Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli, Türkiye OSB Projesi'ni başlattık. Sanayimizin yeşil dönüşümü kapsamında, kritik 6 sektörde; enerji verimliliği, kaynakların etkin kullanımı, iş süreçlerinin optimizasyonu dahil yeşil dönüşüme ışık tutacak Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritalarını ilan ettik"  dedi.
'10 MİLYAR LİRAYA YAKIN DESTEK SAĞLADIK'
Son 22 yılda TÜBİTAK’la verimlilik uygulamalarının geliştirilmesine yönelik 2 bin 500’ün üzerindeki projeye yaklaşık 10 milyar liralık destek sağladıklarını ifade eden Kacır, "8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katılım sağlayarak Avrupa Birliği ile stratejik bir iş birliği kurduk. Bu program, Yüksek Başarımlı Hesaplama ve yapay zeka gibi alanlarda önemli altyapıların kurulumuna ve insan kaynağının yetiştirilmesine finansman sağlayacak. Asya Verimlilik Teşkilatı ile aktif olarak rol aldığımız projelerde verimlilik alanındaki tecrübe ve birikimimizi geliştiriyoruz" diye konuştu.
'KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi hakkında da konuşan Kacır, "Uygulama ile katma değeri yüksek ürünleri üretmek isteyen yatırımcılara uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisi imkanı sağlıyoruz. Teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar lira ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’ni ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi'ni ilan ettik. Yüksek teknolojili ve katma değer odaklı yatırımlara sağladığımız uygun maliyetli finansmanla, firmalarımızın verimlilik düzeylerini artırırken, ülkemizdeki katma değerli üretimi güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
'35 PROJENİN ÖDÜLLENDİRİLMESİNE KARAR VERDİK'
Bakan Kacır son olarak, "Ülkemizde verimlilik alanında ilk bilimsel yayın olma özelliğine sahip ve 1967 yılından bu yana üç ayda bir yayımlanan Verimlilik Dergisi ile uzmanların çalışmalarını akademinin dikkatine sunuyoruz. 2014 yılından bu yana her yıl düzenlediğimiz Verimlilik Proje Ödülleri'nde verimliliği odak noktasına koyan firmalarımızı ödüllendirirken, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırıyoruz. 2014 yılında 150 proje ile başlayan yarışmamıza bu yıl 596 proje başvurusu alınmış olması, sadece verimlilik bilincinin yurdun dört bir köşesine yayılmış olmasının göstergesi değil, aynı zamanda yerli ve milli üretim konusunda yüksek farkındalığa ulaştığımızın da bir yansımasıdır. Nihayetinde, 12 kategoride en yüksek puanları alarak finale kalan 74 proje arasından 35 projenin ödüllendirilmesine karar verdik" diye konuştu. (DHA)
Nazım Özgün ERBULAN-Dinçer AKBİR/GEBZE(Kocaeli), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha