Dünyanın gözü önünde, kameraların karşısında İsrail tarafından pervasızca ve tüm uluslararası hukuku alay edercesine çiğneyerek Filistinli sivillere soykırım uygulanıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı verileri göre, İsrail ordusunun hava saldırıları yüzünden Gazze'de 47 günde 5840’ı bebek ve çocuk, 3920’si kadın olmak üzere 14.128 kişi yaşamını yitirdi, 33.000’den fazla kişi yaralandı. 36 hastaneden 26’sı İsrail saldırıları ve yakıt ambargosu sebebiyle çalışamaz duruma geldi. Hastane yakınına kadar el arabalarıyla taşınan yaralılara dahi, İsrail keskin nişancıları ve tankları yüzünden doktorlar ulaşamıyor. Enkaz altında 4500'ü bebek ve çocuk, 6800’den fazla insanın olduğu değerlendiriliyor.

İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.

Ellerinden tek gelenin ABD ve İsrail mallarını boykot etmek olan ve bunu en eksiksiz şekilde yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları ürünlerin ABD ya da İsrail’e ait olup olmadığına bakıyor. Alacağı her ABD ve İsrail mallarının, Gazze’deki bebeklerin başına bir kurşun ve bir bomba olarak döneceğini bilen vatandaşlar, ya ABD-İsrail ürün listelerine ya da listede yer almayan ürünlerin ABD veya İsrail menşeili olup olmadığına internetten bakıyor.

LİPTON İSRAİL MALI MI? LİPTON HANGİ ÜLKENİN?

Unilever’in bünyesine kattığı Lipton, genel merkezi halihazırda İskoçya'da bulunan İngiliz markası ancak Gazze’de 7 Ekim’de başlayan saldırıların daha ilk gününden bu tarafa İsrail’e açık destek veren markalar arasında yer aldı.

Unilever çatısı altında faaliyet gösteren Lipton, Thomas Lipton tarafından 1890 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde kurulmuş bir çay markası. Bugün dünya genelinde 110'dan fazla ülkede bulunan Lipton, Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Doğu, Asya ve Avustralya bölgelerinde yoğun bir popülerliğe sahip. Lipton, 1991 yılında PepsiCo ile gerçekleştirdiği Pepsi-Lipton International ortaklığı sayesinde, buzlu çaylar ve diğer içecek çeşitleriyle ürün yelpazesini genişletti. Bu ortaklık, Lipton Ice Tea, Pure Leaf çayları ve Brisk markasını içerirken, şirket aynı zamanda No Fear spor giyim, Ethos Water su ürünleri ve Frappuccino kahveleri üretiyor ve Ocean Spray kooperatifini yönetiyor.

LİPTON KİMİN? THOMAS LİPTON'UN MİRASI

Lipton markasının kurucusu Thomas Lipton, 1850 yılında Glasgow'da doğdu. Ticaret hayatına babasının bakkal dükkanında başlayan Thomas, genç yaşta Amerika'ya giderek pazarlama ve satış teknikleri konusunda önemli bilgiler edindi. Ülkesine döndükten sonra babasıyla işbirliği yapmayı denese de, anlaşmazlıklar nedeniyle kendi yolunu çizmeye karar verdi.

LİPTON HANGİ ÜLKENİN MALI?

Belirttiğimiz gibi Lipton bir İngiliz malı ancak Lipton, global çapta bir marka olarak 110'dan fazla ülkede varlığını sürdürüyor. Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve Orta Doğu'da yüksek popülariteye sahip olan marka, Asya ve Avustralya'da da güçlü bir varlık gösteriyor. İngiltere kökenli olmasına rağmen, Lipton'un siyah çayları (örneğin Sarı Etiket) İngiltere'de yaygın olarak bulunmuyor. Ancak, Lipton Ice Tea ve meyve çayları İngiltere pazarında yer alıyor. Latin Amerika ve Karayipler'de de yaygınlaşan Lipton, çay sektöründeki küresel etkisini sürdürmekte ve dünya çapında bir çay devi olarak konumlanıyor.

Lipton'un logosu

TÜRKİYE’NİN YERLİ ÇAY MARKALARI HANGİLERİ?

Türkiye'nin en büyük ve yerli çay firmalarının başında Çaykur, Doğuş ve Ofçay.
Gördüğünüz bu markaları da "yerli" ürün olarak alabilirsiniz:
Tirebolu Çaysan
Altınbaşak Çay
Akfa Çay
Beta Tea
Efor Çay
Onvo
Karali

İSRAİL’E DESTEK VEREN MARKALAR HANGİLERİ?

İsrail askerleri aç kalmasın diye gıda hizmeti veren, yorgunluklarını alsın diye kahve takviyesi yapan, güzel giyinsinler diye kıyafet gönderen İsrail destekçisi firmaları araştıran Katar merkezli El Cezire kanalı, şu markaların İsrail’e desteğini açıkladığını ya da doğrudan destek verdiğini bildirmişti:

TEKNOLOJİ: HP, Intel, IBM, AMD, Nvidia, Microsoft, Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei, Hyundai…

GIDA: Burger King, Mc Donals, Hardee's, Subway, Starbucks, Lipton, Coca Cola, Nestle…

GİYİM: Puma, Nike…

TEMİZLİK: Tide, L'Oreal…

İLGİLİ DİĞER HABERLER:

ABC İsrail malı mı yoksa Türk malı mı? >>>

Falım İsrail malı mı? Falım Sakız hangi ülkenin? >>>

Renax deterjan kimin? Renax deterjan İsrail malı mı? >>>

Ülker kimin? Ülker İsrail malı mı? >>>

Kurukahveci Mehmet Efendi hangi ülkenin? >>>

Duru sabun hangi ülkenin? >>>

Ürünlerin menşeini öğrenmenin kolay yolu >>>

Yerli ürünler ve yerli malları sorgulama >>>

Editör: Mevlüt Peker