"DERNEK İLE ENGELLİLERİN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ"

Dernek ile engelliler basketbol maçında derneğin kurucu başkanı vesilesi ile tanışan Deniz, "2008 yılında tanıştığımızda derneğin bir yeri bir binası yoktu. Tanıştıktan sonra ne yapabiliriz konusunda istişareler yaptık. 2011 yılına kadar çeşitli faaliyetlerde bulunduk. Dernek başkanı olmamı istediler ve 2011 yılında dernek başkanı seçildim. 6 yıl dernek başkanlığı yaptım. Çeşitli etkinlikler yaptık ve en büyük amacım bir engelli olarak engellilerin yaşam kalitesini yükseltmekti. Bunlarla ilgili çok çeşitli kamyanyalar yürüttük. Mavi kapak kampanyasında da aktif rol aldık. Karadenizde en çok mavi kapak toplayan dernek olduk. 2013 yılında Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Klubünü kurduk. Klübü kurduğumuzda amacımız tamamen hobi olarak spor yapmaktı. Baktığımızda engellilerin spor yapabilecekleri bir tesis olmadığı için bir yerden başlayalım dedik. Liglere müracaat ettik. 2013 yılında bu yola çıktığımızdan beri çok büyük mücadeleler verdik ve hala devam ediyoruz"’ dedi.

"BU ENGELE SAHİP OLAN TEK KİŞİ BENİM GİBİ DÜŞÜNÜRDÜM"

Yaşam mücadelesini engeline rağmen hiç bırakmayan Deniz, "Kaza geçirmeden önce ben yürüyen bir insandım, 2007 yılında Ankara’da tedaviden sonra ilçede yaşayan bu engele sahip olan tek kişi ben gibi düşünüyordum. Sokaklarda dışarda hiç engel sahibi birilerini görmüyordum. Bir yere giderken insanların değişik bakışları, vah vah etmeleri, neden oldu gibi soruları beni rahatsız ediyordu, bu engele ilçede sahip tek ben olamam diye düşündüm. Sonra baktım ki Çarşamba’da 1500 kadar engelli nüfusu var. Lakin hayretle bakıyordum alışveriş merkezlerinde sokaklarda parklarda hiçbiri yok. Neden evlerinden çıkmıyorlar? neden asosyal bir hayatı kabulleniyorlar? İşte bu soruları cevaplamak ve konuya çare bulmak için derneğimizle harekete geçtik"’ dedi.

"EVİNDEN ÇIKMAYAN HİÇBİR ENGELLİ KALMAYACAK"

Derneğe başkan olduktan sonra yapmak istediği ilk şey hakkında konuşan Deniz, "Asıl amacımız bütün engellileri dışarı çıkartmak. Onlar evlerinde odada bir ömür geçiren değil, ırmağın suyunu , çimenlerin yeşilliğini gören, martıların sesini duyan insanlardan olsunlar. Siz nereye gidiyorsanız bizde onları yapabilelim sonuçta hepimiz insanız bir farkımız yok dedik ve bu şekilde yola çıktık ama ilçemizin fiziki şartlarının engelli bireylere uygun olmadığını gördük,  tekerlekli sandalye ile yaşamak çok zor. El birliği ile kaldırımlara rampalar yaptırdık, engelli park yeri yaptırdık bunlarla alakalı 2008 yılından bu güne kadar ciddi çalışmalar yaptık, yollar kat ettik. Ama yapılması gereken daha çok şey var. Bir engelli olarak, ilçemizi derneğimizle beraber engelli bireylere yani bizlere uygun olması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Editör: TE Bilisim