Geçtiğimiz aylarda önce İstanbul Maltepe'de yaşlı bir kadının beton mikserin altında kalması, ardından Ordu'nun Fatsa ilçesinde ise yolun karşı tarafına geçmeye çalışan 11 yaşındaki küçük çocuğa çarpmasıyla gündeme gelen beton mikserler akıllara beton mikserler ile ilgili tedbirleri getirdi.Söz konusu beton mikserlerin neden olduğu kazaların artışın yetersiz eğitim ve denetimden kaynaklandığı belirtiliyor. Öte yandan sefer sayılarına göre ücret almaları da bu tür kazaların yaşanmasına sebep olan bir diğer neden olarak görülüyor.

Konu hakkında Ekran Haber'den Başak Bilgin'e konuşan, Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu (TUSEKON) 
Yönetim Kurulu Üyesi  Ömer Faruk Topdemir şunları söyledi:

"Özellikle büyükşehirlerde insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kazaların artmasının temel nedeni yetersiz eğitim ve yetersiz denetim. ''

Beton mikser araç kullanımı İcin çeşitli kurslara ve eğitimlere tabi tutulmaktadır. Ancak bu eğitimlerin azlığı ve yetersizliği şoförlerin kör nokta tespiti, araç güvenliği ve çevre güvenliğini dikkate almamalarına ve kazalara neden olmaktadır. 

İŞ GÜVENLİĞİNE YETERLİ ÖNLEM VERİLMİYOR!

İnsaat sahalarının şehrin içinde olması, belediyelerin yeterli denetim sağlamaması, firmaların iş güvenliğine yeterli önemi vermemesi de kazaların artmasında önemli etken olmaktadır. Beton mikserleri de motokuryeler gibi yaptıkları sefer sayılarına göre nitelendirilmektedirler. Ayrıca taşıdığı madde beton olunca kurumadan iş sahasına ulaştırma yükümlülükleri onların daha hızlı olmalarına neden olmaktadır. 

TEDBİR ŞART!

Son günlerde yaşanan acı olaylar da tedbirin önemini bize göstermektedir. Beton mikser araçlarının büyük ve yüksek hacimli olması dar yollarda dönüş manevralarını kısıtladığı için şoförlerin daha fazla manevra ve daha az görüş, daha fazla kör nokta oluşmasına neden olduğu İcin etrafında bulunan çocuk veya hayvanlara istemsizce zarar vermesine neden olmaktadır. 

KÖR NOKTA TESPİTLERİ DAHA DİKKATLİ YAPILMALI!

Tüm yüksek hacimli araçların daha özel eğitimler almaları gerekmektedir. bunlar ileri sürüş, defansif ve ofansif sürüşlerdir. Ayrıca kör nokta tespitlerinin daha dikkatli yapılması ve denetimlerin artirilarak iş güvenliği daha fazla sağlanmalı ve şehir ici kullanımları daha özel saatlere sınırlandırılmaları gerekmektedir."

Editör: TE Bilisim