İngiltere'de yapılan bir araştırma, hazır yiyecek ve kızartmanın, sigaradan daha ölümcül olduğunu ortaya koydu. Bilimsel çalışmaya göre cips, fast food, tatlılar ve kızartmalar; diyabet, kalp damar ve kanser gibi hastalıkların, ölümün temel nedenini oluşturuyor. Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama tavsiyesinde bulunan uzmanlar tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarının yapısının bozulduğunu ve kanserojen madde oluştuğunu söyledi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Günaldı ve Diyetisyen Merve Altay, hayatı olumsuz etkileyebilecek ciddi hastalıklara karşı uyardı.

Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Günaldı;

KALP DAMAR HASTALIKLARINA NEDEN OLMAKTA

İçerdiği yüksek kalori ve sebep olduğun hastalıklar göz önüne alındığında trans yağ bulunan kızartmalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisten Sevil Dilara Günaldı, şunları söyledi: "Amerikan tipi olarak adlandırılan hızlı yemek kültürünün beslenme dünyasındaki hakimiyetiyle birlikte fast food ve kızartma türü besinler daha sık tüketilmeye başlandı. Yüksek derecede ısıtılmış ve okside olmuş yağlar; vücuttaki yüksek inflamasyonla ilişkili olmakla beraber diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Özellikle ayçiçeği yağı gibi bitkisel yağların kızartmalarda kullanılmasıyla oluşan kısmi hidrojenize bitkisel yağlardan olan trans yağlar, kolesterol düzeylerini arttırıp kalp damar hastalıklarına yol açıyor.

'SAĞLIĞINIZ DAMAK ZEVKİNİZDEN DAHA ÖNCE GELMELİ'

Obeziteye karşı yiyecekleri pişirme yöntemi olarak kızartma değil; ızgara, fırında ya da haşlama tercih edilmelidir. Gerek evimizin mutfağında yapılan, gerekse dışarıdaki yemek tercihlerinde yapılan ufak değişikliklerle sağlığımızı korumak mümkündür. Evet kızartmalar herkes için lezzetli ama sağlığınız damak zevkinizden önce gelmelidir."

Diyetisyen Merve Altay;

Kızartmanın vücut üzerindeki etkilerine değinen Diyetisyen Merve Altay ise uyarılarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle dışarda yediğimiz kızartılmış ürünlerin birçoğu tekrar tekrar aynı yağda farklı ısı işlemlerine tabii tutularak yapıldığı için vücudumuz üzerinde çok daha fazla yan etki ve kanserojen madde oluşturmaktadır.

TRANS YAĞLAR KANSERE SEBEP OLUYOR

Vücuda giren trans yağlar diyabet, damar tıkanıklığı ve kansere sebep olabiliyor. Özellikle kalp damar hastalıklarında damar sertliği ve damarda birikim sonucu kötü huylu kolestrolün yükselmesiyle beraber iyi huylu kolestrol de düşmüş oluyor. Bu da beraberinde kalp damar rahatsızlıklarını getiriyor. Kalp damar hastalıkları da iyi beslenemeyen hücrelerde diyabet riskini arttırabiliyor. Tabii ki hücre farklılaşmasıyla da birlikte kansere sebep olabiliyor. Önemli olan yağın yüksek ısıya maruz kalmaması.”

Editör: TE Bilisim