Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de 6 Omicron vakası bulunduğunu, bunlardan 1'inin İstanbul, 5'inin de İzmir'de olduğunu söyledi. Koronavirüsün ilk açıklandığı Mart 2020'yi anımsatan açıklama sonrası birçok sağlıkçıdan maske ve mesafe kurallarına uyulması uyarısı gelirken varyantın aşıya karşı ne denli dayanıklı olduğu ise tartışılmaya devam ediyor...


'ETKİSİZ OLACAĞINA DAİR DELİL YOK'

Sağlık dünyasında araştırmaları da devam ederken sevindirici haber Uzman Virolog Semih Tareen'den geldi. Ekran Haber'den Dilan Kaya'ya konuşan Tareen, yaptığı değerlendirmede, aşıların yeni varyanta karşı etkili olacağını tahmin ettiğini söyledi. Uzman virolog, "Etkisiz olacağına dair hiçbir delil yok. Etkisi biraz daha az olabiliyor ama yine de etkili" ifadelerini kullandı.



'ŞİMDİLİK COVID-19'DAN FARKSIZ'

Belirtilerin henüz tam olarak bilinmediğini ve diğer varyantlarla aynı olabileceğini söyleyen Tareen, "Yeni varyantın herhangi bir yeni belirtisi yok. Sonuçta Covid-19 hastalığını biliyoruz, bundan daha farklı bir semptom beklemiyoruz. Daha tehlikeli olduğuna dair hiçbir veri yok. Dolayısıyla şimdilik Covid-19'dan farksız" diye konuştu.

AŞILAMA UYARISI

Salgının başından beri yüzlerce varyant görüldüğüne dikkat çeken virolog, "Her yeni varyantta halkın panik olmasına gerek yok çünkü halkın yapması gerekenler çok belli. Hepimiz aşılanmalıyız. Çift doz Biontech mümkünse. Ve üstüne de 3. doz takviye aşısı. Sinovac olanlar yine 3. doz Biontech takviyesi olmalı. Aşılanmalıyız ve aşılama yüzdesini yüksek tutmalıyız. Çocuklarda da 5 yaş üstüne onay geldi. Ancak bu şekilde korunabiliyoruz. Omicrona karşı da farklı yapabileceğimiz bir şey yok. Omicrona karşı aşılanacağız; maske, mesafe ve hijyene devam edeceğiz. Kapalı kalabalık ortamlara giriyorsak aşılı da olsak bir pandeminin ortasında olduğumuz için tedbirlere devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.



'DENEYLERLE ANLAYACAĞIZ'

Başarılı bir şekilde ilerleyen virüsün zayıflaması için herhangi bir sebep olmadığını söyleyen Tareen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceden de böyle büyük yankılar uyandıran varyantlar çıktı ama sonra anlaşıldı ki aslında merak edilecek hiçbir şey yokmuş. Anca zamanla ve deneyler ile anlayacağız. Yapılan deneylerde de laboratuvarda mesela hücreye daha iyi bağlanabiliyor mu veya dirençli olabiliyor mu, gibi şeylere bakılacak. Delta varyantında bunu gördük; hücreye daha iyi bağlanıyor. Bu durum aşılar etkisiz anlamına gelmiyor.



'VİRÜSÜN KENDİ KENDİNE YOK OLMA İHTİMALİ YOK'

Aşılı olanlar daha düşük riskle yaşayacaklar. Bu virüsün kendi kendine yok olma ihtimali yok. Bu virüs aramızda daimi olarak kalacak 5. koronavirüs olacak. Beni zaten sosyal medyada takip edenler bilir. Sürekli yazdım. Bu 7. insan koronavirüsü ve bundan önce 4 tane pandemik koronavirüs salgını aramızda endemik olarak daimi kaldı. Bu da aramızda daimi olarak kalacak 5. koronavirüs olacak."

Editör: TE Bilisim