Ekran Haber'den Başak Bilgin'in haberine göre, Son dönemde artan intihar vakalarında ekonomik sıkıntı ve gelecek kaygısı başı çekerken; erkeklerin bu eyleme daha meyilli olduğu belirtiliyor. Psikolog Hakan Günay, "İntihar veya özkıyım bir bireyin neticesinin ölüm olacağının bilincinde olarak kendisinin, ölümüne yol açacak bir eylem yapmasıdır. Bireyin kendisine yönelik bir saldırganlık hali olan intihar davranışı birçok şiddet davranışının aksine her yaştan kişiyi etkilemekte olup, bireyin bilerek veya isteyerek kendi hayatına son vermesi olarak da tanımlanabilir" dedi.

PSİKOLOG HAKAN GÜNAY

''EN ÖNEMLİ SORUN DEPRESYON''

İntiharın nedenlerine değinecek olursak; Psikolojik sosyolojik ve biyolojik birçok sebepten söz edebiliriz. Yapılan bilimsel araştırmalara bakarsak tam olarak intiharın nedenini, bir nedene bağlamak doğru olmaz. İntiharın psikolojik nedenlerine bakacak olursak yapılan klinik araştırmalarda intihara yol açan en önemli sorun depresyondur.Depresyondaki hastada anksiyete ve ajitasyon mevcut,aniden gelişen bir sukunet ve rahatlama hali var.Umutsuzluk duyguları hakim, normalde zevk alınması gereken faaliyetlerden zevk alamama uyku bozukluğu içe kapanma belirtileri varsa intihar riski yüksektir.

İntihar Girişimi Olan Bireylerde Kişilik Bozuklukları – Kim Psikoloji  Psikolojik Danışmanlık Merkezi

''GELECEĞE DAİR UMUTSUZLUK KRİTİK YOL OYNUYOR''

Geleceğe ilişkin olumsuz beklentiler olarak tanımlanan umutsuzluk depresyonla yakından ilişkilidir. İntihar niyeti ile depresyon arasındaki ilişkide umutsuzluk kritik rol oynamaktadır. İntihar eden kişilerin %30-60 ında depresyon tespit edilmiştir. Yapılan bir araştırmada intihar sonucu yaşamını kaybeden vakaların %63 ünün erkek  %37 sininde kadın olduğu tespit edilmiştir. 

''ERKEKLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ KADINLARA GÖRE DAHA YÜKSEK''

Depresyonu olan erkeklerde intihar ve intihar sonucu yaşamını kaybetme oranı kadınlara göre daha yüksektir. İntihar düşünceleri olan kişilerin intiharla ilgili verebilecekleri sinyaller ve çeşitli risk etkenleri hakkında şu örnekleri verebiliriz:

-Kişinin sürekli intihar etmek istediğini söylemesi
-İntihar edenlerden övgüyle söz etmesi
-İntihar ile ilgili planlar yapmak
-İntihar ve ölüm konularıyla takıntılı bir şekilde ilgilenmesi ve bu konular ilgili konuşması
-Hayatın anlamsızlığını sürekli vurgulaması
-Kimsenin kendisine yardım edeceğine inanmaması
-Yakınlarla vedalaşma/helalleşme konuşmaları yapması
-Çevdekilere ve hayata karşı öfkeli olması

ŞİZOFRENİ DE İNTİHAR RİSKİ DAHA YÜKSEK!

İntihara yol açan diğer psikiyatrik sorunlara değinecek olursak şizofreni, kişilik bozuklukları ,panik bozukluklar gibi nedenlerden söz edebiliriz. Şizofreni de intihar riski her zaman yüksektir. Depresif semptomlar, içgörünün yüksek olması,sosyal destek eksikliği,daha önce intihar girişiminde bulunmuş olma şizofrenide intihar riski açısından önemlidir.Bununla beraber alkol bağımlılığı , madde bağımlılığı gibi bağımlımlıklarda intihara yol açan nedenler diyebiliriz.

SOSYAL NEDENLERDEN DOĞAN ''EGOİSTİK İNTİHAR''

Sosyal nedenler üzerine değinecek olursak bunlardan birincisi egoistik intihar dediğimiz bir intihar nedenidir.Egoistik intihar, bireyin toplumsal çevresi ile bütünleşememesi sonucu oluşan bir intihardır. Bir anlamda bireyin toplumsal bağının zayıflaması ya da kopması intihar eğilimini artırmaktadır. 

''EKONOMİK KRİZLER DE BİR TİP İNTİHAR''

Toplum birliğinin ve düzeninin bozulduğu,bir takım norm ve değerlerin kaybolması sonucu görülür. Durkheim bunalım olarak gördüğü ekonomik krizler ile bu tip intihar çeşidiyle birleştirir. Bu krizler sonucu bireyin yaşamı değişir ve onu intihara sürüklemesi olasıdır.

''PANDEMİ RUH SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ''

Yaklaşık 2 yıl gibi bir süreçte insanlar pandemi ile birlikte evlere çekilmek zorunda kaldılar. Her değişim bir sancıdır, teorisiyle çokta hazırlıksız yakalandığımız bu pandemi süreci hem ruh sağlığımızda hem ekonomik durumumuzda ciddi olumsuzluklara neden oldu. Pandemiden sonra da insanlar, maalesef hayat şartlarının zorluğuyla ve yaşanan krizlerle zamlarla artık evlerinden çıkamaz hale geldiler. Bu durumun insanların  ruh sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

-''İnsanların gerekli psikolojik desteğe ulaşma alanında gerekli çalışmaların yapılması 
- İntiharın ciddi bir toplumsal sorun olduğu ve bu konuda herkesin yapabilecekleri olduğu konusunda bilgilenmesi
- Sosyal medya üzerinden  intihar davanışını olumlu göstermememk
- Devlet kurumlarının , yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki çalışmalara ağırlık vermeleri'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim