Koramiral Kay-Achim Schoenbach yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten beni derhal görevimden almasını istedim ve bakan isteğimi kabul etti" dedi. 

HASSAS ZAMANDA GELDİ

Schoenbach, Hindistan'da bir düşünce kuruluşu tartışmasına ilişkin açıklamalar yaptı ve video sosyal medyada yayınlandı. Yorumlar, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına on binlerce asker yığdığı için hassas bir zamanda geldi. Diplomatik çabalar, gerginliğin tırmanmasını önlemeye odaklanıyor. Rusya, Ukrayna'yı işgal edeceğine dair tüm iddiaları reddediyor.

Yeni Delhi'de İngilizce konuşan Schoenbach, Putin'in Batı tarafından eşit muamele görmek istediğini söyledi. Schoenbach, "Putin'in gerçekten istediği şey saygı" dedi. Rusya'yı eski ve önemli bir ülke olarak nitelendiren Schoenbach, "Aman Tanrım, birine saygı göstermek düşük maliyetlidir, hatta bedelsizdir. Ona gerçekten istediği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı vermek kolaydır" dedi.

Schoenbach, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin ele alınması gerektiğini kabul etti. Ancak Moskova'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhakının kabul edilemeyeceği ve geri alınması gerektiği yönündeki ortak Batı tutumuna karşı çıkarak "Kırım yarımadası gitti, asla geri gelmeyecek, bu bir gerçek" dedi.

‘ÜLKEME ZARAR GELMEMESİ İÇİN…’

Schoenbach'ın istifasından önce, ülkesinin savunma bakanlığı açıklamalarını ne içerikte ne de ifadede Almanya'nın pozisyonunu yansıtmadığını söyleyerek alenen eleştirdi.

Schoenbach, yorumları için özür dileyerek, "Hindistan'daki düşüncesiz sözlerim ofisimi giderek daha fazla zorluyor. Alman donanmasına, Alman kuvvetlerine ve özellikle Federal Almanya Cumhuriyeti'ne daha fazla zarar gelmesini önlemek için bu adımı gerekli görüyorum" şeklinde açıklama yaptı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Almanya'yı donanma şefinin yorumlarını alenen reddetmeye çağırdı. Ukrayna yaptığı açıklamada, Schoenbach'ın yorumlarının Batı'nın durumu yatıştırma çabalarına zarar verebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim