Psikolog Betül Aydoğdu, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerini de etkileyen 7.7 ve 7.6'lık bir şiddetle gerçekleşen yıkıcı depremin, çocuklar üzerinde nasıl bir psikolojik etki yarattığı hakkında açıklamalarda bulundu. 

DEPREM ÇOCUKLAR İÇİN DE ZORLAYICI BİR DURUM

Depremin yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da zorlayıcı ve korkutucu bir durum olduğunu belirten Aydoğdu, "Deprem sırasında çocuklara nasıl yaklaşılacağı çok önemlidir . Çocuğa depremle ilgili yaşına uygun bilgi vermek, şu an güvende olduğunu bildirmek aynı zamanda farklı yardım kurumlarından onlara destek geleceğini söylemek çocuğa güven verir" dedi.

'ÖLÜMÜN GERÇEK OLDUĞUNA İNANMAYABİLİRLER'

Ebeveynlerinden ya da kardeşlerinden birini kaybeden çocukların, ilk olarak, çok büyük bir şok yaşayacağı için, ölümün gerçek olduğuna inanmayacaklarını, sanki bu olay hiç olmamış gibi davranabileceklerini belirten Psikolog Betül Aydoğdu, "Aile üyeleri ya da akrabalar da tıpkı çocuk gibi kaybın şokunu üzerlerinden atamadıkları için, çocuğu istemeden ihmal edebilirler. Çocuğu ortamdan, kalabalıktan, konu ile ilgili konuşmalardan uzak tutarak ona yardım ettiklerini sanırlar. Aslında bu yaklaşım, durumu daha karmaşık hale getirir" ifadelerini kullandı. 

'YAKINLARINA KARŞI BAĞIMLILIK GÖSTERİR'

Anne ya da babasının ölümünden sonra çocuğun, kendisinin ne olacağını, bundan sonra nasıl yaşayacağını, yaşamının nasıl süreceği vb. konularda korku ve kaygı duyabileceğini ifade eden Aydoğdu, "Bu olumsuz duygular sevdiği diğer insanları da kaybedeceğini düşündüğü için yoğunlaşır. Bu durumda da çocuk, yakınlarına karşı bağımlılık gösterir. Yakınına sürekli kendisini sevip sevmediğini ya da ne kadar sevdiğini sorabilir, yanlız uyuyamaz,yetişkin olmadan kalamaz" dedi.

DEPREM SONRASI SIKÇA GÖZLENEBİLECEK DAVRANIŞLAR

Betül Aydoğdu, deprem sonrasında çocuklarda sıkça gözlenen bazı davranışlar olduğunu dile getirdi, bu davranışlar:

"Tekrar deprem olacağından, deprem sırasında yaşadıklarına ilişkin ipuçlarından (oturduğu koltuğun, yatağın sallanması, uyku sırasındaki gürültü vb.) aşırı korkma, çok kolay ve sık sık sinirlenme, huzursuz olma, ağlama, saldırganlık gösterme, daha önce yapmadığı davranışları yapması, yaklaşımlarını göstermesi; örneğin, hiç kavga etmeyen bir çocuğun kavga etmesi, yağmurdan korkmayan bir çocuğun yağmur yağdığında aşırı korkması gibi. Aşırı hareketlilik, konsantrasyonda bozulma, dikkatini verememe gibi belirleyiciler görülebilir."

'BAZI ÇOCUKLAR BU DAVRANIŞLARIN HİÇBİRİNİ GÖSTERMEYEBİLİR'

Aydoğdu, "Bazı çocuklar bu davranışların hiçbirini göstermeyebilir ve yaşadıkları sıkıntı fark edilemeyebilir. Bazı çocuklarda ise, bu sıkıntılara bağlı davranışlar, haftalar ya da aylar sonra ortaya çıkabilir" dedi.

'ÇOCUĞUNUZU BİR SÜRE YALNIZ BIRAKMAYIN'

Deprem sonrası ailelerin çocuklarını bırakıp, farklı şehirlere gitmemesi veya çocuklarını uzun süre yalnız bırakmaya maruz etmemelerinin önemini vurgulayan Psikolog Betül Aydoğdu, "Mutlaka çocuklarını da yanlarına almalıdırlar" ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim