Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Budapest Open 2022'de Türkiye'den iki oyuncu madalyayla döndü. Kadınlar 53 kiloda şampiyon olan Melis Umay Doğu ile kendi yaş kategorisinde 3. olarak bronz madalya kazanan Kadir Efe Ekinci, Türkiye'ye büyük gurur yaşattı.

Ekran Haber'den Başak Bilgin'e konuşan şampiyon Melis Umay Doğu:

">

''10 yıldır Capoeira ile ilgileniyorum''

Capoeira brezilya asıllı saldırı ve savunma sporudur. 16. yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. ilk capoeiristalar (capoeira yapan kisiler) Afrika’dan Brazilya’ya getirilen kölelerdir , bu sporun içinde akrobasi ve dans olmasının asıl sebebide budur , Afrikalı köleler , köle sahipleri kölelerin onlara karşı isyan çıkaracağını anlamasın diye saldırı ve savunmayı hem müzik hem dans hem de akrobasi ile gizlemişlerdir böylece dışardan bakıldığı zaman dans ve akrobasi olarak gözükür fakat sporun içine girdiğimiz zaman aslında sporun içerisinde çok sert saldırı teknikleri barındığını anlarsınız. Bende bu spora 5 yıllık yüzme tecrübem sonrası sıkıldığımı farkeden babam sayesinde, onun yönlendirmesiyle başladım diyebilirim. Şu an 18 yaşındayım ve bu sporda geçtiğimiz yıl Eylül ayında 10. yılımı doldurdum.

''Bir Türk olarak kürsüye çağırılmak çok güzel bir duygu''

Doğu ''Yıllar boyu çok çeşitli sporlar yaptım ve spor konusunda başarılı bir insan oldum. Çok madalya ve ödüle layık görüldüm ama bu turnuvada aldığım bu başarı inanın bana hepsine bedel. Hiç tarif edemeyeceğim bir duygu. 14 ülkenin katıldığı bir organizasyonda bir Türk olarak kürsüye çağırılmak çok güzel bir duygu. Umarım yine böyle başarıların altına ismimi yazdırabilirim.''

''3 gün boyunca capoeira bizi bir arada tutan, evrenselleştiren çok güzel bir köprü oldu.''

Capoeirada "axe" denilen bir durum vardır. Türkçe karşılığıni için içine sığmayacak kadar enerjik hissetmek olarak çevirebiliriz. iyi axe ve kötü axe vardır. O ortamda yüzlerce kişi vardı ve hepsi bir amaç için, sevdikler şey için orda bulundukları için ne kadar farklı karakter olursa olsun herkes iyi axe ile yaşıyordu. Diller, kültürler ne kadar farklı olursa olsun 3 gün boyunca capoeira bizi bir arada tutan, evrenselleştiren çok güzel bir köprü oldu.

''Kendime beklediğimden daha fazla şey katarak ülkeme döndüm.''

''Şampiyon olmayı hiç beklemiyordum. İlk yarış tecrübemin olması yanı sıra ilk büyük uluslararası organizasyonum olduğunu için bunun vermiş olduğu bir gerginlik ve kaygı vardı içimde. Diğer ülkelerde capoeira kültürünün farklı olduğu bilincinde gittiğim için "en azından yeni bir ülke görür dönerim bir şey kaybetmeyeceğim" diyordum. Fakat kendime beklediğimden daha fazla şey katarak ülkeme döndüm...''
ifadelerini kullandı.


3. olarak Bronz madalya alan Kadir Efe Ekinci

Spor tesisine aslında yüzme dersi için kayıt olmaya gitmiştim , kayıt sırasında annem capoeira dersileri verildiğinide gördü ve sporun içeriğini bana anlatıp yapmak isteyip istemeyeceğimi sordu ve içeriği tamda benim aradığım tarzda bir spormuş gibi geldi ve bende kaydımı yaptırdım.İyi ki de yaptırmışım diyorum. Spor yaptıkça, araştırmaya başladıkça daha da sevdim.

''Capoeira hayattır''

Çünkü Capoeira bir kültürdür, felsefedir, müziktir, sanattır, enerjidir, bazen öfke bazen mutluluktur. Kısacası capoeira hayattır. İçine girdiğinizde sizi daha da saran bir sarmaşık gibidir. Her yeni bir günde capoeirayla daha çok şey öğrenirsiniz. Müzikle zihninizi, yapılan oyunlarla vücudunuzu medite edersiniz. Capoeira yapamam, olmaz gibi kelimeleri kabul etmez. Tüm insanları evrenselleştirir, eşitler. Kibri törpüler. Jogo dediğimiz ve oyunlarımızı gerçekleştirdiğimiz o alana herkesin çıkıp o enerjiyi, o mutluluğu tatmasını çok isterim..

''Türkiye’yi temsil etmek beni ve ailemi gururlandırdı''

3.' lük hiç beklemediğim bir sıralamaydı o kadar katılımcı arasından 3. olabileceğimi hayal bile edemiyordum , 3. olduğum belli olduktan sonra heyacandan donup kaldım ve ardından kürsiye çağrıldım madalya töreni için. Orada Türk bayrağı ile Türkiye’yi temsil etmek beni ve ailemi gururlandırdı ve çok mutlu etti.

''Azimle çalışmalarımız sonuç verdi'' 

Hedefim tabii ki de 1.'likti aslında ama derece bile alabileceğimi düşünmüyordum hepsi sadece bi hayaldi. Azimle çalışmalarımız sonuç verdi ve 3. oldum , şimdi ki hedefim mart ayında Dubai’de yapılacak olan yarışmada 1. olmak.

''Atmosfer harikaydı''

''Turnuva atmosferi çok güzeldi orada Azerbeycanlı kardeşlerimizle abla ağabeylerimizle tanıştık sohbet ettik, dostluklar edindik. Turnuvalar izlemeside , müsabaka etmeside çok zevkli ve eğlenceliydi.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim