Emekli akademisyen ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cahit Helvacı, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerini de etkileyen 7.7 ve 7.6'lık yıkıcı depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

ULAŞIM SIKINTISI BİRÇOK İLDE KENDİNİ GÖSTERİYOR

Hepimizin bu felaketten çok etkilendiğini ve büyük kayıplarımız olduğunu ifade eden Helvacı, yaşanan yıkıcı deprem ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Altyapının çok kötü, binaların sağlıklı yapılmamış oluşu dolayısıyla insanlarımıza erişemiyoruz. Şu an bizim için en önemli olan şey yollar, bütün meslek gruplarından vatandaşlar yardım için bölgeye gitmeye çalışıyor ancak gidemiyor. Malatya, Diyarbakır ve Hatay illerindeki yetkili kişiler ile görüşme gerçekleştirdim. Ulaşım sıkıntısının birçok yerde kendini gösterdiği bilgisine ulaştım" dedi.

İNSANLAR SOĞUKLA DA MÜCADELE EDİYOR

Deprem felaketinin yanlış bir zamanda gerçekleştiğini, iklim şartlarının çok kötü olduğunu ve en soğuk zamanlara denk geldiğimizi ifade eden Prof. Dr. Cahit Helvacı, "İnsanlar soğukla da mücadele ediyor. Bunun için AFAD tarafından tam donanımlı ciddi yardımlar yapılması gerekir, şu an sağlıklı ve yeterli şekilde ulaştırma gerçekleştirilemedi. Aldığım bilgiye göre, herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu durumdan en çok Malatya, Diyarbakır ve Hatay muzdarip. Bu şehirlerde büyük sıkıntılar mevcut" ifadelerinde bulundu.

'ALTYAPI VE BİNALARIN PLANLARINI SAĞLAM YAPMAK GEREKİR'

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu, bu gibi durumları her zaman yaşayabileceğimizi anımsatan Helvacı, yaşanan felaketin olumsuz getirilerini en aza indirebilmek adına, neler yapılabileceğine ilişkin şunları dile getirdi:
"Dünya canlı, yaşayan ve hareket eden bir yapıdır. Bu nedenle deprem, kaçınılmazdır. Deprem gibi bir doğal afet olmasaydı bugün, vadilerimiz, madenlerimiz ve ovalarımız olmayacaktı. Burada bizim yapmamız gereken, yaşanan afetin olumsuz getirilerini öngörebilecek olup, altyapı ve binalarımızın planlarını sağlam yapmak. Depreme dayanıklı binalar yapmak. Yapıların, tedbir kurumları, genel ve merkezi birimler tarafından gerekli kontrollerinin yapılması gerek."

'İMAR AFFI BU ÜLKEYE YAPILAN EN BÜYÜK İHANETTİR'

Şu ana kadar bu kontrollerin yeteri kadar iyi gerçekleştirilmediğini belirten Helvacı, “İmar affı bu ülkeye yapılan en büyük ihanettir. Bütün millette bu işe ortak edilmiştir. Eksik ya da kaçak yapılan bir yapı varsa buna müdahele edilmelidir. Yerel idarelerin ve merkez idarelerinin tarım planları olması ve her şeyin o planlara göre yapılması gerekir" dedi.

Editör: TE Bilisim