İstanbul’da kira sorunu bir kez daha gündemde! Ancak gündem olması sorun olmasının önüne geçemiyor ne yazık ki! Bu kez konu ‘’merkez’’e alınmış durumda ama nasıl?

Türkiye'de konutlardaki yüksek kira fiyatlarından son olarak Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’da şikayetçi oldu. İstanbul'daki ev kiralarının yüksekliğinden dert yandı Erkan, "İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu?" diyerek ev bulamadıklarını ve annesinin yanına yerleştiklerini açıkladı.

kiralik-gunluk-ev

O açıklama milyonlarca İstanbullu’nun iç sesiydi aslında. Manhattan’daki ev fiyatlarından haberi yoktu belki İstanbullu’nun ama aldığı maaşı kiraya ödediklerinin farkındaydılar!

Yakarış şekilleri farklı olsa da kapı aynı yere çıkıyordu…

İstanbullu aslında  2021 Ağustos ayından bu yana yükseltiyordu o çığlığını…

Konut kiralarında artış oranı yüzde 25’i geçemez denildi! Denildi ama bazı ev sahipleri ‘’Bu kararı yok sayıyoruz’’ diyecek kadar cüretkardı! Aynı cüreti kendilerinde bulmaya da devam ediyorlar. Tabii sözüm meclisten dışarı! Meclisin kararını yok sayan ev sahiplerine…

tcmb-baskani-hafize-gaye-erkan-3

Merkez Bankası Başkanı’nın mağduriyetini dile getirdiği bu açıklamayı yapmış olması bir şeyleri değiştirir mi bilemem. Ama bizim insanımız kendi kirasını unutup Hafize Gaye Erkan’ın kirasına üzülmeye başlamıştır bile!..

ASGARİ ÜCRET ZAMMI "BELLİ" OLDU!

Bu kez iş Cumhurbaşkanının açıklamasına da kalmadı. Fırsatçı ev sahipleri beklenen zammın yüzde 50’nin altında olmayacağından o kadar eminler ki ara zam için kiracılarının kapısını çalmaya başlamışlar bile. ‘’Asgari ücrete zam geliyor, ara zam yapalım’’ diyen ev sahipleri % 50 ve % 100’e varan ara zam istekleriyle gündemde… Kiracı ne yapsın? Böyle giderse Arabulucu avukatların kapısını çalmaktan başka çareleri yok! Tabii eli baltalı bir ev sahipleri kapılarını kırıp dışarı çıkarmazsa.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_68

Sadece fırsatçı ev sahiplerine mi açıklandı bu asgari ücret zammı? Hayır tabii ki Özel okullar da ‘’bizim neyimiz eksik fırsat bu fırsat’’ diyerek kendi belirledikleri asgari ücret zam oranıyla ‘’erken kayıt’’ adı altında % 100 ‘ü aşan artışları velilerine duyurmaya başladı.

Marketleri de bir dolaşın derim! Asgari ücrete zam gelmiş mi, gelmemiş mi? O zaman çok daha iyi anlayacaksınız!