Bazen geliyorum der; hissedersin, beklersin… Sonucu değiştiremezsin!

Hele ki o an geldiğinde en yetkili mercih ‘’biz buna bir şey yapamayız’’ derse kalırsın olduğun yerde!

Konuya biraz dramatik girmiş olabilirim ama az bile çünkü durum gerçekten de içler acısı!

Çocuklar karnelerini aldı. ‘Hangi eğitim yılının hangi tatili, kaç öğrenci karne aldı, kaç öğretmen ve öğrenci 2 hafta tatil yapacak’ gibi konulara girmeyeceğim; dedim ya, durum vahim!

Özel okullara gelen zam şu günlerde çok konuşulur oldu. Konuşulmalı da hatta konuşmada kalmamalı!

Yıllığı 1 milyona gelen ilköğretim okulları, 500 bin lirayı bulan ana okulları var! Tabii böyle fiyatlar yok diyen özel okul yöneticilerine hemen şunu sorarım: ‘Bu eğitim ücreti değil elbet! Mecbur kıldığınız kıyafet, yemek, kırtasiye… Uzadıkça uzayan kalemler var!’ Az bile yazmış olabilirim.

Karne alan çocuk için ödül ve cezanın ölçüsü ne olmalı? - Milliyet Çocuk

Fiyatları protesto eden bir okulun velileri ‘’çocuklarımızı karne almaya göndermeyeceğiz’’ diye açıklama yapmışlardı ‘’X’’ üzerinden. Yersiz bir açıklamaydı sonucu da olmadı zaten. Tepkilerinde sonuna kadar haklılar ama eyleme dökme şekli bu olmamalı, olursa ürün boykotundan farkı olmaz!

Sonuçta çocuklarımızın eğitimi her şeyden önemli. Bu nedenle fahiş fiyatların muhatabı her ne kadar özel okullar olsa da Milli Eğitim Bakanlığımız biz velilerin halinden anlar diyerek şikayet yağmuru başlatıldı… Konunun muhattabı Bakan Yusuf Tekin’in yaptığı açıklama da elbette sevindirmedi, aksine çaresizliğin boyutunu gözler önüne serdi. Tekin özel okul ücretlerine ilişkin, “ara sınıflar için özel okulların fiyatlarını belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı’nda. Yeni başlayanlar için yönetmeliğimizde bir bağlayıcılık yok” dedi. Sn. Bakan’ın açıklamasının dikkat çeken noktası bu. Ancak kendisinin gözden kaçırdığı bir şey olabilir. Özel okullar, Bakanlığa bağlı dediğiniz ara sınıf geçiş ücretlerini de ‘’Bakanlıktan bağımsız fiyatlarla’’ belirliyor. Bu rakamları size net olarak bildirmiyorlarsa bilemem. Ancak bildiriyor ve onay alıyorlarsa da burada size büyük bir sorumluluk düşüyor. Şu soruyu da sormadan geçemeyeceğim; eğitim ücretlerine bakanlığın belirlediği ölçüde zam yapan okullar kırtasiye, kıyafet ve yemek ücretlerine diledikleri oranda zam yapıyorlar mı? Bunun da araştırılması tüm velilerin hakkı. Bakanlık velilerin hakkı için gerekeni yapacaktır diye düşünüyorum.

Türkiye genelindeki 20 milyonu aşkın öğrenci ders başı yaptı

Bu konu daha çok su kaldırır. Ev kiralarında yaşanan durumu da akıllara getirmiyor değil tabii!

Meclisten geçen karara rağmen yüzde 25 kira artışı yok sayıldı!

Marketlerdeki fiyat artışlarının kısa bir süre önüne geçildi ama fırsatçılık yine kural, ceza dinlemedi!

Velilerin tek kaygısı en yetkili kurumlardan ‘’velilerin hakkı gözetilerek’’ bir karar çıkartılsa da özel okulların bu kurallara uymayacağı!

Öğretmenler konusuna elbette değineceğim ve tabii devlet okulu varken neden özel okul sorusunun da yanıtı var… Bir sonraki yazımda olacak.

Baş Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle bitirelim ‘’Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.’’