25 yıldır beklenen büyük ''İstanbul'' depremi!

25 yılda değişen başkanlar...

25 yılda hızla artan araç ve yaya trafiği...

Eksiği yok üzerine fazlasını koyabilirsiniz! Ve şimdi sihirli bir değnek gelecek tüm binalar depreme dayanıklı hale gelecek! Biri ‘’hokus pokus’’ diyecek İstanbul'da trafik sorunu bir anda ortadan kalkacak. Seçmen zorlu bir sınava daha giriyor. Aslında görünür de başkan adayları yarışıyor, sınav için ter döküyor  sanılsa da bunun aksine asıl teri seçmen döküyor. Zira başkan kim olursa olsun İstanbul seçmen için büyük sınav!

Murat kurum Ak Parti'nin İBB adayı , diğer tarafta da mevcut başkan Chp'nin adayı Ekrem İmamoğlu var. İki başkanın artıları eksileri diye sıralayıp zamanınızı alacak değilim.

Istanbul Deprem

İstanbullu depreme dayanıklı evlerde oturmak istiyor ama bunun bir anda sihirli bir dokunuşla olmayacağının da farkında.

Mega kentte yaklaşık 1,3 milyon yüksek riskli bina var bunların yıkılıp tekrar depreme dayanıklı olarak yapılması umarım beklenen istanbul depremi öncesi olur! 25 yıldır geliyorum diyen deprem için ne kadar ''hızlı'' çalışıldığı ortada ne de olsa!

Riskli binalar yıkılıp yapıladursun ''yeni başkan'' barınma sorununa bir an önce el atmalı. Öyle her önüne gelen kendi evine istediği kirayı isteyememeli mesela. Orta gelirlinin zaten kalmadığı İstanbul'da kiraların yüksek gelire göre endekslenmesinin önüne geçilmeli. Her ne kadar kira artış oranlarında yüzde 25 sınırlaması geçerliliğini korusa da bunun pek çok yerde karşılık bulmadığı da bir gerçek.

Istanbul Trafik

Trafik İstanbul için sorun olmaktan çıkar mı bilinmez ama ‘’yeni başkan’’ kim olursa olsun trafik ile ilgili çok önemli adımlar atmalı. Trafiğe çıkan araç sayısında bazı düzenlemeler yapılabilir! İstanbullu toplu taşımaya yönlendirilecekse bunun içinde rahat ulaşımın önü açılmalı (aracıyla işe giden bir kişi neden metrobüse binsin) toplu taşıma alternatifi sunulacaksa olumsuzluklar ortadan kaldırılmalı. Yakıt ödemelerinde çok büyük tasarruf sağladığı için uzun vadede elektrikli araç sayısının hızlı artışının istanbul trafiğine de olumsuz yansıyacağı gözden kaçırılmamalı!

İstanbul’un sorunu saymakla bitmez, su sorunu, yeşil alan sorunu, küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler…

Bakalım ‘’yeni başkan’ göreve gelir gelmez tüm bu sorunlar için düğmeye basacak mı, yoksa gelenek bozulmayıp bir sonraki seçime günler kala yeni yeni projeler için harekete mi geçecek.. İstanbullu’nun seçim sınavında kim galip gelecek göreceğiz…ama bir ‘’sihirli dokunuşun’’ olmayacağı , 1 nisan 2024 sabahı hayatınızda çok fazla bir şeyin değişmeyeceği gerçeğini de aklınızdan çıkarmayın..