TÜİK’e göre kasım ayı tüketici enflasyonu yıllık %19.89 ÜFE (üretici) % 46.31 artmış. Eminönü de şöyle bir gidin şarküteri pazar gezin en düşük peynir 60 TL, zeytin 48 TL, kavurma 169 TL. Şimdi çarşı pazara bakınca TÜİK’in yaptığı sihirbazlıktan başka bir şey değil maalesef. Üretici fiyat endeksi %46 iken tüketici fiyatları nasıl %19 artar. Akıl işi değil. Veri namustur bir devlet için. Eğer veriler böyle manipüle edilirse ya da edildiği algısı oluşursa bu ileride ciddi hasarlara yol açabilir. Bir de bunun üstüne son 12 aylık enflasyona göre 2022 için yeniden değerleme oranı belirlendi devlet tarafından. Oran %36. Yanlış duymadınız %36. Peki enflasyon %19 ise devletin ceza ve vergilerde yaklaşık 2 katı %36 değerleme koyması aslında devletin de TÜİK e güvendiğini ve gerçekte enflasyonun en az %36 olduğunu ortaya koymuyor mu! TÜİK kimseyi aptal yerine koymasın.

TÜİK böyle rakamlar açıklayarak hem kendine hem de devletin kurumlarına olan güveni sarsıyor. TÜİK kurnazlık yapıyor aklınca. Enflasyon bariz 40 ın üzerinde sen 19 açıklarsan güven kalmaz hem kuruma hem ülkeye. Bu uyanıklık çok tahribat yaratıyor. Ayarlama yaparak bir ton kömürün asgariye ücrete geldiği gerçeğini değiştiremeyiz. Dışarıdan yatırımcı TÜİK in bu rakamlarını görünce kıs kıs gülmez mi! Yahu Eminönü’nde fiyatlar böyle iken bir de 3 harfli marketlere girsek işler iyice karışır. Fiyatlar daha fazla çıkacaktır marketlerde. 

TÜİK rakamlarla oynayarak ülkemizdeki gelir dağılımını da ciddi şekilde etkilemektedir. Özel ve kamu sektörü 2022 ücret maaş zamlarını TÜİK in açıkladığı %19 rakamına göre yapılmaktadır. Yeniden değerleme %36 gerçek ya da Enag enflasyonu % 45-50 civarındayken sabit gelirli ve emeklilerin maaşları erimekte ve satın alma güçleri ciddi anlamda düşmektedir ve düşecektir. Ve fakat serveti planların ya da varlık ve şirket sahiplerinin sahip oldukları değerler en azından %50 arttığı için zengin daha zengin fakir daha fakir hale gelmekte ve orta sınıf çökmektedir. İstanbul Ticaret Odası daha 1 gün önce %30 civarı açıklamışken TÜİK’e kimse inanmayacaktır. Enflasyon en az yeniden değerleme oranı olan %36 dan aşağı değildir. Dünyada emtia fiyatları artarken biz de çekirdek enflasyon artmıyor. Buna sadece gülünür. Tarımsal girdi fiyatları artarken doğalgaz petrol artarken çekirdek enflasyon nasıl %16 olur. O zaman niye yeni zamlar yaptık ülkede. 

Türkiye ekonomisi ölçülemez hale gelmiştir bu verilerin güvenilmezliği sayesinde. Veriler rayından çıkmıştır. Bütün bunlara baktığımızda verilere güven kalmamıştır. Elinizdeki verirler doğru olmazsa nasıl önlem alacaksınız. Düşünün hastaneye gittiniz, doktor kan alınsın dedi; kan değerleriniz ölçülüp bu verilere göre ilaç önerilip tedavi geliştirilecek. Kan değerleriniz yanlış hesaplanırsa muhtemelen size önerilen tedavi ya da ilaçlar sizi ölüme kadar götürebilecektir. 

Hani yanlışta bile tutarlı olunur. O da yok. Enflasyon 19 ise yeniden değerleme 36. O zaman maaşlara da %36 yap. Tam komedi. Vergi harçlar 36 artarken bu vergileri uzaylılardan mı alacaksın. Kimin geliri 36 arttı ki zengin ve sermaye sahipleri dışında. Şu anki üretici fiyatları böyle yüksek seyrettiği sürece TÜİK mecburen 2022 Mart a kadar mecburen tüketici fiyatlarında göstermek zorunda kalacak. Şu an faizleri düşürmek amacıyla tüketici enflasyonu düşük çıkmaktadır. 2022 ocaktan itibaren TÜİK enflasyonu en azından yeniden değerleme oranı olanı olan 36 ya yaklaşacaktır.

Son olarak umarım bu akşam Fed toplantısında tampering sert değil yumuşak olur. Tahvil alımlarını umarım 5 milyar doları azaltırlar. Yok eğer aylık 20-25 milyar dolar civarı olursa tampering döviz fiyatları o zaman gerçekten can sıkıcı hale gelebilir. Gerçi bu gidişle Türkiye’de enflasyon hiperanflasyona dönüşüp felaketimiz olacak gibi. Belki de ülkemizi bekleyen en büyük yakın tehlike hiperenflasyon olacak. Zamlar öyle gelecek ki öyle bir kıtlık gelecek ki; öyle fiyat artışları olacak ki; bu gidişle doları altını  unutturacak fahiş fiyat artışları ya da hiperenflasyon. Allah sonumuzu selamet eylesin. Sevgi ve saygılarımla.
Hoşçabakın zatınıza..