Bitcoin 20 bin, Ether bin doların altını gördü. Hadi alın bakalım geleceğin yatırım araçlarını. Fırsat bu fırsat. Batan geminin malları. Yoksa biraz daha bekleyip dibin dibini görüp ekmekle sıyıracak mısınız? Mesela bitcoin 10 bin doların altına düşse alır mısınız? Düşse alırım diyenler sözünü tutar mı? Yoksa düşen bıçağa el uzatılmaz mı diyeceksiniz! Pardon duyamadım..

Finansallaşmış bir dünyada hayali servetler üzerinde oturan "milyonerlerin" sayısı artıyor, önümüzdeki yıllarda finansal balonlar patladıkça $ milyonerlerinin sayısı düşecektir. Örneğin kripto varlık piyasası bir ara 3 trilyon $'a dayanmıştı. Şu anda 1 trilyon $ altına geriledi. Aynı şekilde fareli köyün kavalcısı Elon Musk'ı göz açıp kapayıncaya kadar dünyanın en zengini yapan şirketlerden Tesla da 2021 sonundaki piyasa değerinin yarısını yitirdi. Önümüzdeki yıllarda tartışılacaktır: Finansal servetler "servet" kabul edilecek mi?

Tesla şirketi elbette bir değerdir,şirketin borsada işlem gören hisse senetlerinin piyasa değeri ise balon. Balon patladığında Tesla (ve benzeri) pek çok şirketin piyasa değeri daha makul seviyelere inecek. Gerçeklikten kopmuş mevcut "Piyasa değerleri" zenginlik kabul edilmeyecek. 

Kripto varlıklara "yatırım yapanları" senelerdir uyarıyorum: Kripto varlıkların (çoğunun) reel değeri SIFIR. Sadece bunların bir servet saklama aracı olduğu kabul edildiği için bu absürd fiyatlardan işlem görüyorlar. Bu şekilde edinilen servetlerin meşru kabul edilmeyeceğini tahmin ediyorum. Hava cıvayla zengin olamazsınız; tarihsel dinamiklere ve insanın naturasına aykırı. Sadece zengin olduğunuzu zannedersiniz. Bu zenginlik meşru kabul edilmez.

Kapitalizmin son 10 yıldır temel dinamiği, avanaklardan uyanıklara servet transferi. Muhtelif yolları var; " finans piyasası" denen kumarhaneler transferin en hızlı gerçekleştiği yer. Finans piyasası yeterince derin ya da işlevsiz olan yerlerde daha kaba saba metotlar uygulanıyor

Not 1: OKUMUŞ olmak,daha akıllı demek değildir.

Bilakis OKUMUŞ CAHİL sayısı, okumamış cahillerden daha fazladır.

Profesörlerin bile %80'i sağlam cahildir.

Bizim gibi ülkelerde eğitim tamamen göstermelik.

Cahil olmamanın yolu,sürekli araştırma yapmaktır. Buna da kimse zaman ayırmaz..

Not 2: Yalnız Türkiye’de değil, bütün dünyada sermaye sınıfının işine geliyor göçmenlik.
AKP’nin ideolojik, kültürel, siyasi hesapları da olabilir.
Sermayenin çok ciddi bir şekilde bu iş gücüne ihtiyacı var, onlar direnecektir, lobi yapacaktır geri gönderilmeler karşısında.
Ama bir yandan da yabancı düşmanlığını körükleyecekler, çünkü baskılanmış göçmen işçiye ihtiyaçları var. Hakkını aramayan, sesini çıkaramayan, sınır dışı edilmekten korkan.

Not 3: Yalnız fakat çok kalabalık bir hayatım var. Kafamın içi dışı her milletten adamlarla dolu. Okumak yazmak eninde sonunda galiba tek zevkimiz olarak kalacak. (Attila İlhan) ⁦

Not 4: görünmez bir mezarlıktır zaman
şairler dolaşır saf saf
tenhalarında şiir söyleyerek
kim duysa / korkudan ölür
-tahrip gücü yüksek-
saatli bir bombadır patlar
an gelir
attilâ ilhan ölür

Not 5: Kötü kişi ‘tek’ değildir, ‘çok’tur ve aynı gün içinde değişir. (Aristo)

Not 6: Kemal Tahir’den Ayşe Şasa'ya: “Maskaralık yaptığın sürece seni alkışlarlar. Ciddi bir şey yaptığında kimse suratına bakmaz, yolunu ona göre seç!”

Not 7: -İnsanlar nereye gitti? Nerede devlet? 
-Kimse senin kadar cesur değildi. Paraları yırtmak kimsenin aklına gelmedi. Herkes paraların üzerine titredi ve artık kimse yok. Kaybettiler. (Mevlana İdris)

Not 8: “Dünya hayatının hâli, ancak gökten indirdiğimiz bir yağmurun hâli gibidir ki, insanların ve hayvanların yedikleri yeryüzü bitkileri onunla yetişip birbirine karışmıştır. Nihayet yeryüzü (o bitkilerle) bütün zinet ve güzelliklerini alıp süslendiği ve sahipleri de onun üzerine (her türlü tasarrufa) kadir olduklarını sandıkları bir sırada, geceleyin veya güpegündüz ansızın ona emrimiz (afetimiz) geliverir de, bunları, sanki dün yerinde hiç yokmuş gibi, kökünden yolunmuş bir hâle getiririz. İşte düşünen bir toplum için, âyetleri böyle ayrı ayrı açıklıyoruz.” (Yunus 10/24)

“Bu dünya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi!” (Ankebut 29/64)

“Eğer dünya, Allah katında sivrisineğin kanadı kadar bir değere sahip olsaydı, Allah hiçbir kâfire dünyadan bir yudum su bile içirmezdi.” (Tirmizî, Zühd 13. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 3. Riyaz-us Salihin H. No:478)
“Gerçek hayat sadece âhiret hayatıdır.”(Buhari, müslim vd. Riyaz-us Salihin H. No:461)

“Her kim bu çarçabuk geçen dünya hayatını ve içindekileri tercih ederse, ona dilediğimiz kadarını verir sonrada onu kınanmış ve mahrum bırakılmış olarak gireceği cehenneme sokarız.” (İsra: 17/18)

Not 9: Yapılması gereken, gelir dağılımında seçkinler lehine işleyen dengeyi milletin lehine çevirmek. Devletin demir yumruğu vurguncuların tepesine inmedikçe bu devran değişmez. Sistem değişince de pahalılık diye bir şey kalmaz.

Şairin dediği gibi sistem hala şöyle işliyor:
Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul;
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.

Not 10: Büyük şehirlerde yaşıyorsanız, içme suyunu satın alıyorsunuz demektir. Son bir ayda eve ne zaman su istesem her seferinde parasını zamlı ödedim. Her hafta düzenli olarak zam yapıyorlar. Marketler de öyle… Başta temel ihtiyaç maddeleri, tüm ürünlerin fiyatı düzenli olarak artırılıyor.
Bu sağlıklı bir gidişat ve normal bir uygulama değil. Türk insanına kasıtlı ve sinsice yapılan bir zulümdür. Bu zulmün arkasında da Türkiye’nin en zengin iş adamları grubu var. Batının dümen suyundaki ve doyumsuzluğun zirvesindeki bu işadamları hükümete muhalefet yapacağım diye Türk insanının ekmeğiyle oynuyorlar.

Not 11: In the end, either Lebanon’s corrupt political elite will crack, or the country will.