Merkez Bankası Mart toplantısını yaptı bugün. Beklentilerin aksine 500 baz puan artırdı politika faizleri; üstelik 300 baz puanlık koridor genişletmesi de yaptı.

Merkez bankası sürpriz yaptı ya da yapmak zorunda kaldı. Demekki ödemeler dengesine girmemek için mecburen faiz artırdılar. Dolara ihtiyaç çok o nedenle dışarıdan dolar gelmesi için faizi beklenmedik şekilde yükselttiler. Doğru karar ama sürpriz oldu.

Bu ülkede hala devaluasyon bekleyen varsa, son faiz kararından sonra beklemesin. Toplantı sonrası merkez bankasından gelen açıklamalar şahin tutumun devam edeceğini gösteriyor. Anlaşılan sayın Cumhurbaşkanımız enflasyonla kararlılıkla mücadele konusunda samimi ve içten. Dolayısıyla seçimlerden sonra kimse dolarda ani sıçrayış falan beklemesin. 

Muhtemelen seçimlerden sonra Mehmet Şimşek görevine devam edecek ve ortodoks politikalar sürecek. Ayrıca kamuda tasarruf başlayacak ve kemer sıkma biraz daha sertleşecek. Enflasyon kontrol altına alınana kadar politika faizleri gerekirse % 60’lara kadar yükseltilecek. Bunu yanısıra enflasyona ciddi negatif katkısı olan döviz değerlenmesine izin verilmeyecek. Büyük bir devalüasyona orta vadede izin verilmeyecek. Dolardaki artış oran her zaman faiz getirisinin altında kalacak. Dolarda bu yıl sonuna kadar kimse 50 TL gibi bir rakamı beklemesin. Herkes pozisyonunu yeni duruma göre ayarlasın.

Not: Köşe yazısında paylaşılan düşünceler yatırım tavsiyesi değildir.