Eğer gerçekten daha önceki açıkladıkları kararları bu toplantıda da tekrarlayıp, yineleyip Şubat, Mart gibi hayata geçirilirse ve bilanço daraltmaya giderlerse faiz artırımının yanında dünyadaki borsalar ve Türkiye’deki borsalarda düzenleme gelir. Yani dolar endeksi çok ciddi anlamda yükselir. O halde Dolar TL, 20-30 gibi çok iyi rakamlara gelir. O nedenle ben kararı yenileyerek faiz artırıp bilanço daraltmaya başlayacakların ama vaat ettikleri kadar sertlikte hala uygulayıp uygulayamayacaklarından emin değilim.

Tabii sözlerini bu defa uygulamazlarsa Amerika FED'in Merkez Bankası olarak dünyadaki hiçbir itibari kalmaz. Zaten 2009 ve 2020 krizlerindeki parasal genişlemeden dolayı bilanço bir eksi faizden dolayı, negatif eksi faiz özellikle reel faiz olarak ciddi anlamda itibar kaybettiler. Eğer bir defa daha itibar kaybetmeyi göze alırsa bu da ayrı bir finansal krizi ya da finansal buhranı tetikleyebilir. O nedenle ilk başta uygulamaya çalışacaklar muhtemelen. Biden'da uygulamalarını isteyecektir.

Benim gördüğüm piyasa hala FED'in uygulayacağım dediği politikaları en azından 2022 ve 2023’te çizdiği para rotasını Tempra iki bilanço daraltmayı ve faiz artırımını ve enflasyonla mücadelesini bence umursamıyor ve uygulayamayacağını düşünüyor. 

Fed kararını uygularsa bunun finansal türbülansa yol açacağı, eskiden olduğu gibi aldığı kararlardan geri adım atacağını piyasa düşünüyor ve o nedenle piyasa hala FED'in kararları uygulayamayacağınızı ya piyasaya söyledi ya da kamuoyuna söyledi. Daha önce aldığı kararı Aralık Ocak'ta uygulayacağım dedi,Şubat'ta uygulayacağım dedi. Kararları aslında bir şekilde hayata geçiremeyeceğini düşünüyor. Piyasa eğer düşünseydi şu anda çok daha ciddi türbülanslar ve tsunami olmuştu.O nedenle Ocak'ta muhtemelen açıklamalar yapacaklar. Bu kararları Mart ayında faiz artırımı ve aynı zamanda Mart ayında bilanço daraltmaya, küçültmeye başlayacaklarını söyleyecekler. Yani toplantıda böyle bir karar metni çıkacak.

Muhtemelen bu piyasalarca yine uygulanmayacak diye geçiştirilen, umursanmıyor olabilir. Nasıl olsa daha önce de böyle dediler. Bilançoda faiz artıracağız, enflasyon geçici dediler ,kalıcı dediler mücadele edeceğiz dediler, etmediler. Enflasyon umursamadılar diye piyasa yine bunu kulak altı edebilir.

Fakat Mart geldiğinde eğer Powel ya da Fed, Biden hükümeti piyasalarının hala dizginlenmediğini ve enflasyonun hâlâ körüklenerek tarihi seviyelerinde üstüne çıkıp orada kalıcı hale gelmesini görünce, uygulamaya koyacakları ekonomi faiz politikalarını pratiğe geçirince muhtemelen Mart,Nisan gibi Dünya piyasaları çökebilir.

Şu anda piyasa ile ABD ve FED arasında ciddi bir kavga sürüyor. Piyasa diyor ki sen konuşursun uygulayamazsın. Bakalım bu sefer konuştuklarını yapabilecek mi ve piyasaya şu mesajı verebilecek mi buranın patronu benim ben ne dersem o olur gibi bir şey diyebilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon datası yükselmeye devam ederse ve düşüş trendine girmezse  gerçekten Şahin olarak sert kararlarını hayata geçirebilir. Bu da piyasanın ölümü demektir.

Tabi şunu söylemek lazım nasıl 2013’te Bernanke çıktı; Bundan sonra parasal genişleme bitti Tempting başladı, faiz artıracağız, bilanço artıracağız dedikten sonra FED her ne kadar tam olarak kararlarını hayata geçirmeyi hatta sonra da corona ile birlikte tekrar bilanço genişletmeye başlayıp faizleri düşürse de aynı 2013’te olduğu gibi muhtemelen 2022 FED Ocak kararlarından sonra ve Mart'ta uygulamaya başladıktan sonra kararı faiz artışına belki bilanço küçülmeyebilir ama faiz artışını uygulayıp bilançoyu en azından genişletmezse hafif hafif de küçültürse göstermelik de olsa muhtemelen biz şunu diyeceğiz. Nasıl 2013’ten sonra gelişmekte olan ülkeler için dünya eski dünya olmadıysa 2022 Ocak ve 2022 özellikle Mart ayından sonra gelişmekte olan ülkeler için hatta gelişmiş ülkeler için dünya bir daha eskisi gibi olmayacak. Piyasalar hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak muhtemelen. Eğer ABD'de rezerv parasını korumak istiyorsa doları uluslararası piyasada ve diğer dünya Merkez Bankaları yani en azından rezerv parası olan Avrupa Birliği Japonya tarzı, İngiltere tarzı bankalar rezerv para olmak istiyorlarsa ve enflasyon nedeniyle sosyal patlamalarının olmasını önlemek istiyorlarsa ki önlemek isteyecekler, enflasyonu yok etmek isteyecekler bu sürdürülebilir değil.Muhtemelen dünya hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak.Parasal genişleme ve negatif reel faiz dönemi dünya için uzunca bir süre gelecekte kapanmış demektir. Dolayısıyla bundan sonra verimliliği yüksek olan yatırımlar dışında yatırımların sıfırdan yapılmasının ve zombi şirketlerin hayatını artık sürdürmesinin imkanı olmayacağı görüşündeyim.

Bundan sonra olay bizim oralar eskiden dutluktu veya şu binaların dikildi. Rezidansın olduğu yerde top oynardık gölgesinde su içerdik, dinlenirdik, nostaljisi başlamış olabilir. Bu sürecin başında olabiliriz.

Altından, değerli madenlerden ve kripto varlıklardan kısa vadede uzak durmak gerektiğini ifade etmeliyim. Fed faiz artırıp parasal daralmaya gittiği sürece altın türü varlıkların prim yapması zor. Altın FED kararı uygulanmaz moduna girince ya da aldığı kararları uygulayamaz moduna girerse veyahut  kararlardan geri dönüş, tekrar eski genişlemesi politikalara devreye sokulursa o zaman fırlar. Ons altını 2500-3000 $’a doğru gider.. Altın o zaman ons olarak tutulamaz. 3000 dolar der. Fed dikkatle izlenecek. Sözlerinin eri olacak mı olmayacak mı! Son 20 senedir hep yan çizdiler bir türlü parasal sıkılaştırmaya vaat ettikleri gibi geçmediler bakalım bu sefer geçebilecekler mi?

Dead cat bounce (ölü kedi sıçraması), finansal enstrümanların fiyat grafiklerinde görülen bir fenomenin adıdır. Uzun süredir düşüş gösteren ve daha da düşmesi beklenen bir varlığın fiyatındaki kısa süreli, geçici artışı ifade etmek için dead cat bounce deyimi kullanılır. Çok yüksekten düşen ölü bir kedinin yere çarpmanın etkisiyle bir miktar sıçraması kedinin tekrar canlandığı anlamına gelmez, kedi yine de ölüdür. Ölü kedi sıçramalarına aldanmamak lazım..

Enteresan zamanlara şahit oluyoruz.... Hoşça bakın zatınıza..

Not 1: Rüzgar kesildi mi arkadan esen hiçbir şey hiçbir kimse iflah olmuyor demekki. Yön bir kere trend oluşturdu mu İşler bir daha düzelmiyor.

Not 2: Özgür düşünceyi Ekmek gibi muhafaza etmemiz lazım. Özgür düşünce olmadan hiçbir ülke gelişemez özgür düşünce olmadan hiçbir ülke bilim teknoloji üretemez özgür düşünce olmadan hiçbir ülke muasır medeniyet seviyesine erişemez.

Not 3: Ben muhalefet istemese bile halkın gönül yorgunluğu nedeniyle muhalefeti zorla iktidara getireceğini düşünüyorum. Ak parti için geri döndürülemez bir süreç bence. Zaman ne gösterir bilinmez ama Cumhur ittifakının ya da herhangi bir sağ muhafazakar partinin ya da kesimin Türkiye de iktidar olma şansı yok artık.

Not 4: Enflasyon hatta hiper enflasyon milletin satın alma gücünü öyle bir   azalttı ki milletin ne cüzdanı kaldı ne parası; bu millet bir zeytin ağacı için kardeşini öldüren bir toplum o yüzden bu milletin parasına malına dokunursan ne tanrıtanır ne iktidar..

Not 5: Eski Ahit’e göre Golyat, İsrailliler ile Antik Filistinliler arasında süregelen husumetin çözümü için tek başına İsraillilere meydana okuyan korkunç dev savaşçıydı. İsrailli Kral Saul’un kabul edemediği meydan okumayı, fiziksel açıdan mütevazı bir çoban olan Davud kabul eder. Davud, Golyat’ın kendisine saldıracak kadar yaklaşmasına izin vermeden sapanıyla başından vurarak onu yere yığar ve ardından kafasını keser. İkonik bir dini sahne olan Golyat’ın yenilmesi tarih boyunca tekrar tekrar yorumlandı. Bu yorumlardan birine göre Golyat tüm azameti, zırhı ve devasa kılıcına karşın aslında son derece savunmasızdır. Onu yenilmez kılan şey fiziksel gücü değil etrafa saldığı korkudur. Kimse ona meydana okumaya cesaret edemediği için Golyat yenilmez bir savaşçı sanılmaktadır. Ancak kendisinden fiziksel açıdan hayli zayıf bir çoban olan Davud’un zekâsına tek bir hamlede yenik düşer.

Not 6: Her ne kadar birçok durumu eleştirersem de, mia’nın (kaymakamlık ve valilikler) elinden alınıp yerel yönetime(belediyelere ve merkezi hükümete) verilen Herşey, zamanla ‘keşke’ olmuştur.

Not 7: Başarısızlık başarıya giden bir engel değil basamaktır. Yenilgi yenilgi büyüyen zaferler vardır.. Kutsanması gereken bence başarı değil, çalışmak olmalı. Emektir kıymetli olan. Emekten gayrısı yalan..

Not 8: Türklüğün Kerbelası

Göktürkler'in zayıfladığı dönemde Emeviler'in Asya'ya seferleri tüm acımasızlığı ile katliamlar ile devam eder..

670 ile 740 arasındaki Türk Tarihi sansürlüdür, tarih ders kitaplarında yer almaz, anlatılmaz. 

Neden biliyor musunuz? Çünkü din kardeşlerimiz Araplar tarafından;
1- 100.000'in üstünde Türk katledilmiştir.
2- 50.000'in üstünde Türk genci köle ve cariye yapılmıştır.
3- Şehirler yağmalanmış, ganimet diye halkın her şeyi talan edilmiştir.
4- Tüm zenginlikler, tarihi eserler yok edilmiş, yakılmış, yıkılmıştır.
5- Dünyanın en büyük katliamlarından biri olan "Talkan Katliamında" 40.000 Türkün kafası kesilerek 24 km yol boyunca ağaçlarda sallandırılmıştır. ( Tarihte örneği çok azdır.)
6- Aynı şekilde "Curcan Katliamında" da esir alınan 40.000 Türk'ün nehir kenarında kafaları kesilmiş, nehrin suyu kıpkızıl olmuş, cesetler yine ağaçlarda sallandırılmıştır.
7- "Teslim olursanız canınız bağışlanacak" diye söz verilmiştir ama o söz hiç bir zaman yerine getirilmemiş, "Şeriat söz tanımaz" denilerek kadın-erkek kılıçtan geçirilmiştir.
8- Araplar, tarihte yaptıkları bu en büyük yağma ve talandan çok büyük servet elde etmişlerdir.
9- Türkler böyle bir vahşet ve mezalimi Çinlilerden dahi görmemişlerdir.
10- *Bu tarihi gerçekler güya "İslam etkilenmesin" diye, esasen de Arap seviciler tarafından gizlenmekte, bahsedilmemektedir. (Kaynak :Selçuk Tapkı)

Not 9: Eğer bir tanrı olsaydım yarattıklarımın bana inanması için uğraşmak benim için tamamen aptallık olurdu..

Not 10: Biz insanlar, bir kapının önüne bırakılmış yeni doğan bebekleriz. Sepetlerimize bebeklerin kim olduğuna, nereden geldiğine dair ya da atalarının kimler olduğuna dair bir not da iliştirilmemiş. Bu yetim bebeklerin sicilini öğrenmeyi özlemle bekliyoruz.

Not 11: Pek çok kültür sürekli olarak ebeveynlerimizle ilgili dini fanteziler üretmiştir. Yetim çocukların yaptığı gibi, terk edildiğimiz için biz de bazen kendi kendimizi suçlarız. Mutlaka bir hata yapmış olmalıyız; Hikayelerimizden şüphe duymaya yeltenenleri ise en ağır şekilde cezalandırırız. Uydurduğumuz hikayeler belki de hiç yoktan iyidir. Böylelikle cahilliğimizle ve bir kapının önünde çıplak ve başıboş bırakıldığımız gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalmayız.

Not 12:Dünya'nın nasıl oluştuğunu daha iyi anladıkça, Tann'yı veya tanrıları yaratma ihtiyacımız azalıyor. Reşit olmanın bedeli güvenlik kalkanlarından mahrum kalmak.

Carl Sagan

Not 13: Bir adamın bütün ömrü boyunca ölecekmiş gibi yaşamaya çalıştıktan sonra, karşısında ölüm dikilince öfkelenmesi gülünç olmaz mı?

Not 14:Sokrates'in Savunması, Platon

“Tanrı kimi mahvedecekse önce onu deli eder.”

Soren Kierkegaard

Not 15: Herkes birbirini kıçından yakalamış bu hayvanca-korku aptallığı ile vızıldadıkları kurtuluş kovanında.

Bukowski

Not 16: Ortalama olan insan için ortalama olmak bir mutluluktur, bir insanın içindeki ustalık ve uzmanlık doğal bir içgüdüdür.

Deccal, Friedrich Nietzsche